LIsta: Här får du röka

Lista: Här får du inte röka

Nu på måndag, den 1 juni, är det exakt tio år sedan som det blev förbjudet att röka inne på restauranger i Sverige. Ett förbud som till en början inte gillades av alla, men som ingen ifrågasätter längre.

Artikelbild

| Mycket bra. Tina Lundgren, Kornelia Stöckel och Alva Rydell, tycker att det är mycket bra med rökförbud på uteserveringarna.

I oktober förra året presenterade Folkhälsomyndigheten ett förslag om rökförbud på offentliga platser, bland annat lekplatser och uteserveringar.

Regeringens utredare, juristen Göran Lundahl, tittar nu på detaljerna för hur ett rökförbud på offentliga platser skulle kunna utformas. Tanken är att han ska vara klar med sitt arbete i mars 2016. Sedan kan riksdagen ta ett beslut, så det tar något år innan ett förbud om rökning på exempelvis uteserveringar kan träda bli verklighet.

Trenden är dock klar. I Luleå har redan elva av de 31 uteserveringarna i centrum som Kuriren kollat upp tagit egna beslut om rökförbud.

En av de uteserveringar där man inte får röka är Roasters.

Artikelbild

| Stå utanför. Vill man röka får man stå utanför restaurangen, något som inte rökaren Hampus Altenburg gillar.

– Förra sommaren hade vi rökförbud fram till klockan tre. Efter det öppnade vi upp halva sidan för rökarna och andra sidan var rökfri. I år är det rökförbud som gäller hela dagen, säger Jimmie Bäckström, restaurangchef på Roasters.

Han berättar att restaurangen, som hette Te- och kaffeboden då den öppnade 1994, var först i Luleå med att införa rökförbud inomhus. Så att inte tillåta rökning utomhus känns naturligt för dem.

Artikelbild

Visst fanns det de som klagade då rökförbudet infördes förra året.

– Men det var inte så farligt många. I stället var det många som var positiva. Det här ökar trevnaden, för det är inte så trevligt om folk sitter och bolmar vid sidan om då man sitter och äter, säger Jimmie Bäckström.

Artikelbild

| Uppmaning. På Roasters uteservering är det rökförud som gäller. I år hela dagen lång.?

Hos Nöjesgruppen, som driver Allstar, Restaurang CG och Färjan, är det olika regler som gäller. Allstars uteserveringen kommer inte att vara öppen i år, men nästa år kommer den att vara öppen och då ihop med den nya vinbaren som byggs intill. Där kommer det att vara rökförbud, liksom det är på CG:s.

– På båten är rökning tillåten. Det skulle bli lite logistiska problem med ett rökförbud, men det skulle säkert gå att lösa det också, säger Henrik Gröntvedt, vd för Nöjesgruppen.

Artikelbild

| En allmän trend. Ulf Sköld. lokalområdeschef för polisen i Luleå och Boden, konstaterar att rökförbud på uteserveringar är en allmän trend. Bra för både människa och miljö.

På Corscia har man löst rökproblematiken genom att dela upp uteserveringen i två delar, en rökfri och en där man får röka.

– Man måste visa hänsyn även till de som röker, säger restaurangägaren Mehmet Tekin.