Dr Weiss sista uppdrag

Norstedts

8/8 Det går inte en dag utan att jag saknar Lars Gustafsson (1936–2016). Diktarfilosof, fantast, encyklopedist, humorist och hemmastadd främling på varje breddgrad från Västmanlands slussar till Texas vidder. I den postuma romanen "Dr Weiss sista uppdrag" spelar Gustafsson ut hela sitt register som författare. En tidsresenär, doktor Weiss, ger sig ut på en halsbrytande jakt efter en förlorad intelligensförstärkare. Så sätter Gustafsson punkt för sitt författarskap.

Ålevangeliet

Albert Bonniers förlag

16/8 Den här debutboken har sålts till en herrans massa länder – och det innan den ens har släppts i Sverige. "Ålevangeliet" är som man förstår en bok om ålen ¬– skapelsens kanske mest gåtfulla varelse. Men det är också en bok om författaren Patrik Svensson och hans pappa, och om hur ålen och en skånsk å förde dem samman. En berättelse om ursprung och öde, om livet och döden.

Släkte

Natur & Kultur

17/8 Vad är egentligen en familj? Den frågan ställer sig Malmöförfattaren Torbjörn Flygt i sin nya roman. Jens familjekänsla sätts på prov när han följer med sin styvfarsa Gösta till släkten ute på slätten. "Släkte" är ett kammarspel från Sveriges baksida, från slättlandens, bilvrakens, missbrukets, småkriminalitetens och eternitfasadernas land. Minns ni filmen "Goliat"? Tänk er "Släkte" som en kusin i romanform.

Köttets tid

Albert Bonniers förlag

20/8 I en bar i Madrid träffar en svensk skribent en man som tror sig vara förföljd. Han ber att henne att gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia. Lina Wolff, som häromåret tilldelades Augustpriset för "De polyglotta älskarna", är tillbaka med en ny roman som handlar om människans behov av andlighet.

Oktoberbarn

Modernista

31/8 Linda Boström Knausgårds tredje roman är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin. Till följd av den elchocksterapi som författare har fått genomgå, detta under flera tvångsinläggningar vid en psykiatrisk avdelning, börjar hon allteftersom att glömma hela sitt liv. Barndomen och ungdomen, kärleken och skilsmässan, alla minnen är på väg att försvinna. "Oktoberbarn" är en förtvivlad bok om ett hopplöst minnesarbete.