– En populär Nobelpristagare är ofta en av toppsäljarna under året, säger Anna Austin, kategorichef för böcker på Akademibokhandeln.

Bokhandlarna kämpar med att hitta sin väg i det digitaliserade medielandskapet. Under det första halvåret 2019 har fler böcker konsumerats tack vare digitala abonnemangstjänster, men antalet sålda fysiska exemplar minskar och därmed de totala intäkterna. Årets dubbla utdelning av Nobelpriset i litteratur kan dock ge bokhandlarna en skjuts.

– För handlarna är utmärkelserna viktiga specifikt för julhandeln. Böcker är en av de stora julklapparna och ofta är det just Nobelpristagares böcker som väljs. När inget pris delades ut förra året märktes det i försäljningen, säger Maria Hamrefors, ordförande för Svenska bokhandlareföreningen.

Skillnaden var drastisk, enligt aktörer på marknaden.

– Vi såg ett tydligt försäljningstapp förra vintern inom den skönlitterära kategorin på grund av det uteblivna Nobelpriset. Det rörde sig om avsevärda belopp, säger Anna Austin, kategorichef för böcker på Akademibokhandeln och Bokus.

Därför finns det en förväntning på ökad försäljning i och med tillkännagivandena på torsdag. Men några exakta prognoser är svåra att ge.

– Det varierar beroende på vilka författarskap det blir. Ett tillgängligt och omtyckt författarskap som sålt bra genom åren, som väcker intresse och nyfikenhet, exempelvis Tranströmer, Munro och Ishiguro, ger rejäl merförsäljning medan ett "wild card" som Bob Dylan inte nödvändigtvis genererar lika mycket försäljning, säger Anna Austin.

Andra faktorer som påverkar är hur många böcker som Nobelpristagaren har gett ut och hur många av dem som översatts till svenska.

Men litteraturpriserna ger inte bara ekonomiska värden.

– Nobelpriset i litteratur betyder väldigt mycket för bokbranschen. Alla som arbetar i handeln är människor av kött och blod som själva brinner för att läsa och sprida läsning. För många innebär priset en möjlighet till att utforska nya författarskap och hitta inspiration, säger Maria Hamrefors.

– Det är något som vida uppmärksammas, väcker intresse och skapar läslust. Vi gläds åt årets två priser som vi hoppas kommer att rikta ett ack så viktigt strålkastarljus på litteraturen, säger Anna Austin.

De båda vittnar om traditioner där handlare och läsare samlas i bokhandlar runt om i Sverige för att höra vem som tilldelas priset.

– När man sedan vet vem som får priset ringer bokhandlarna vanligtvis förlaget direkt för att se över möjligheterna att beställa in böcker om man inte redan har dem hemma. Men många är väldigt intresserade och har säkert redan i förväg plockat fram lite böcker som man tror kan bli aktuella, säger Maria Hamrefors. (TT)