Därför älskar Luleåborna orientdressing

Det har varit en gåta i många år. Men nu kan vi äntligen avslöja hur det kommer sig att Luleåborna älskar orientdressing.

Det är få kebabpizzor i Luleå som inte har orientdressing som tillbehör. Men dressingen används lite här och var i det norrbottniska köket. På suovas, till exempel.

Det är få kebabpizzor i Luleå som inte har orientdressing som tillbehör. Men dressingen används lite här och var i det norrbottniska köket. På suovas, till exempel.

Foto: Anders Appelgren

Norrbotten2019-10-22 12:29

Rubrik: Orientdressingen: ”Kring Luleå den är som störst”

Vem: Orientdressingen

Var: I Luleåbornas munnar.

Vad: I södra Sverige existerar den knappt ­– här äger den kebabpizzorna. Och allt annat.

” En äkta norrländsk favorit som smakar bra till precis allt. Hamburgare, korv, kyckling, toast, köttbullar, pizza, pasta, sallad och så vidare.” Så presenterar Delikatessfabriken sin orientdressing.

Ta in ovanstående beskrivning i någon sekund.

Vi talar här om såsernas motsvarighet till en schweizisk fickkniv, kylskåpets tiokampare, tretton helgarderingar på stryktipset. Vinst varje gång.

Men det är bara vi i norr, och synnerhet i Luleåområdet, som tycker detta. Majoriteten av den svenska befolkningen är olyckligt, eller lyckligt, ovetandes om såsen existens.

Men kan det verkligen stämma?

Hur kan en dressing som heter Orientdressing dominera i norr?

Jon Palmebjörk, säljare på livsmedelsproducenten Foodmark som saluför Sveriges två olika varianter av orientdressing, kan bekräfta. Jo, det stämmer.

– Det är brutalt vilket intresse det finns för den här dressingen, konstaterar han och fortsätter:
– Det är kring Luleå den är som störst. Piteå, Boden – också jättestor. Sedan avtar det lite längre ner. Söder om Umeå är den inte alls lika populär.

Varför tror du att den är så populär just här?
– Jag äter den själv och tror att den har så brett användningsområde. Man kan äta den till pizza, kebab, makaroner och korv, köttbullar eller vad man nu vill ha. Den är som en klassisk orginaldressing som vi norrlänningar älskar fast med en liten ”twist”.

Faktum är att Jon Palmebjörk är helt rätt ute här. I vår jakt att lösa detta mysterium kontaktade vi Foodmark där kommunikatören Karin Feldt inledde ett imponerande grävarbete bland gamla chefer och dressingrecept.

Rydbergs tog på 70-talet fram en hamburgerdressing som blev mäkta populär. De fortsatte produktutveckla dressingen och eftersom de norrländska hamburgerkedjorna Max och Frasses var kunder till Rydbergs togs det fram en hamburgerdressing vid namn "Norrlandsdressing".

Under 80-talet började kebaben sitt intåg i Sverige och Rydbergs ville ta fram en dressing som skulle passa till denna orientaliska maträtt och orientdressingen var härmed född.

Och här ligger svaret på gåtan.

– Man kan i princip säga att Norrlandsdressingen utvecklades, receptförändrades, och bytte namn till Orientdressing. Så de kunder som redan köpte Norrlandsdressingen bytte helt enkelt och började istället köpa Orientdressing. Eftersom att föregångaren hette just Norrlandsdressing hade den främst norrländska kunder, därav att Orientdressingen är vanligare i Norrland än i södra Sverige, skriver Karin Feldt i ett mail.
Foodmark köpte in sig i Delikatessfabriken för några år sedan och nu har de 100 procent av orientdressingmarknaden. 

Båda säljer bra och ökar i volym, enligt Jon Palmebjörk.

Smakar de likadant?
– Nej, det är skillnad på dem. En är det lite mer drag i och en är lenare.

Hur ser du på möjligheten att orientdressingen ska erövra resten av landet?
– Personligen tror att chansen är jättestor. Man äter ju kebab och kebabpizza över hela landet men det handlar egentligen bara om att släppa på och se hur långt det kan gå för oss som säljer.

Väldigt lokalt i några städer söderöver har orientdressingen, mot alla odds, etablerat små satelitstationer på främmande mark där den går en hård match mot mer traditionella såser. Fenomenet har uppmärksammats internt på Foodmark.
– Jag vet inte om det är för att det är många norrlänningar som flyttat dit men det borde vara så, säger Jon Palmebjörk.

När en av Norrbottens Medias krönikörer, Max Wiik, skrev en rak hyllningstext till orientdressingen i juni 2019 var det många som reagerade. Det är uppenbart att orientdressing berör och upprör.

Inflyttade och besökare i vårt län har aldrig exponerats för dressingen. När den sedan dyker upp lite här och var ställs de inför vad som tycks vara ett svårsmält faktum. Vid en av Luleås restauranger finns den exempelvis på hela 14 rätter på menyn.  Att den landar på en kebabpizza har de flesta accepterat, ibland under protest, men orientdressingen kan också vara gubben i lådan och poppa upp i en harmlös sallad eller toast – helt utan förvarning. 

I Norrbotten går man aldrig säker.

Strängar av lycka? Nja, inte för alla. I södra Sverige för orientdressingen en tynande tillvaro.
Strängar av lycka? Nja, inte för alla. I södra Sverige för orientdressingen en tynande tillvaro.
Orientdressing innehåll

Rapsolja, lök, gurka 16 %, äggula, chili, senapsfrö, socker, sirap, ättika, kryddor, salt, vinäger, vitlök, solrosolja, grönsaksextrakt, färgämne (karmin), surhetsreglerande medel (citronsyra), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat), arom.

Fakta från Rydbergs hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!