De har fått bidrag för att lindra ensamhet

PRO Kalix har fått 83 000 kronor i bidrag av Socialstyrelsen, för att lindra äldres ensamhet.

Ulla Granström, ordförande PRO Kalix.

Ulla Granström, ordförande PRO Kalix.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-18 18:20

Ulla Granström, ordförande PRO Kalix, berättar att de via PRO-distriktet uppmärksammades på att Socialstyrelsen hade pengar att söka, för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre människor.

– Vi funderade genast på vad vi skulle kunna skapa. Vi hade ganska snart en dialog med Folkets hus café, om de är intresserade av att servera soppa med tillbehör under aktiviteterna, och de är med på det. Vi har anlitat Lena Jansson för aktiviteterna och bland de första aktiviteterna finns musikquiz och skrattyoga, övriga aktiviteter presenteras senare, säger Ulla Granström.

Första aktiviteten är nästkommande lördag och ytterligare sex lördagar samt, vid ett tillfälle, en fredag.

PRO Kalix har 1 225 medlemmar.

–  Vi har ingen kartläggning om ensamheten, men all forskning visar på att ensamheten ökar. Jag hoppas vi ska kunna göra någonting bra av detta, säger Ulla Granström som fortsätter:

– Vi är kanske på väg att skapa ett A-lag och ett B-lag bland pensionärerna i Kalix. A-laget finns i trygghetsboende där de med kommunala medel, genom personal där, får hjälp och stöd för olika aktiviteter i sitt boende. De som inte bor i trygghetsboende får själva söka sig utanför sina boenden för att få sina aktiviteter. Där kommer pensionärsföreningarna in i bilden, men aktiviteterna med dem kostar pengar. Lösningen för att förhindra skillnaden mellan pensionärer och pensionärer är att höja föreningsstödet till pensionärsföreningarna, säger Ulla Granström som tillägger att de extra pengar som samtliga pensionärsföreningar (100 000 kronor år 2018 och 100 000 kronor år 2019) i Kalix har fått, har betytt mycket i sammanhanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!