"De kommer på kvällarna när det blir mörkt"

Nerkletade dörrhandtag, sönderslagna rutor, bankningar på dörrarna och ägg på fönstren. Under två års tid har ett gäng barn och ungdomar terroriserat äldre och sjuka i ett bostadskvarter i centrala Överkalix.

Louise Hansson har börjat släcka lyste för att gänget inte ska se att hon är hemma.

Louise Hansson har börjat släcka lyste för att gänget inte ska se att hon är hemma.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix kommun2019-11-07 17:04

– Jag har börjat släcka ner för att de inte ska veta att jag är hemma. Men det är ju inte roligt att sitta i mörkret, säger 77-åriga Louise Hansson som är en av de drabbade. 

Louise Hansson som lever ensam berättar att problemen startade för tre-fyra år sedan med att ett par äldre pojkar i 13-15-årsåldern sparkade och bankade på dörrar och fönster under sena höstkvällar och nätter.  Men de som sedan ifjol höstas sprider oro är enligt henne och hennes grannar ett gäng yngre barn som uppskattnings vis kan vara mellan 10-14 år. 

– De kommer på kvällarna när det blir mörkt. Från början har de mest sparkat och ringt på dörrarna, bankat på fönster och väggar. Men på senaste tiden har det även eskalerat till värre saker, säger Louise Hansson. 

Hon berättar att ett fönster i tvättstugan krossades för ett par veckor sedan. Och att hon även har fått ta emot hot en kväll då åtta-tio pojkar hade ringt på dörren. 

– När jag sa att de skulle sluta steg en liten kille fram mitt emot mig och sa att ”Jag ska våldta dig om du inte är tyst”.  Men jag sa att han skulle skämmas. 

Hon säger att hon inte blir direkt rädd, men att de upprepade incidenterna skapar en stor oro. 

– Vid halv åtta tiden får man en otäck känsla i magen. Man drar sig också för att gå ut. 

Louise Hansson är inte heller på långa vägar den enda som drabbas. Hon berättar att en av grannarna till exempel fick sina extraljus på bilen förstörda efter att några från gänget tiggt pengar, men nekats. 

– En annan granne fick hjärtflimmer när de bankade på hennes fönster.

Louise Hanssons historia bekräftas av flera av de boende på området som NSD har varit i kontakt med. Ingen av dem vill dock ställa upp med namn eller på bild eftersom de är rädda för att trakasserierna ska accelerera.

– Många som drabbas är i 80-90-årsåldern.  Det verkar som om det är de som inte kan försvara sig som drabbas, säger en granne.  Att 77-åriga Louise Hansson till sist bestämde sig för att berätta om problemen hänger ihop med att hon i lördagskväll fick hela sitt sovrumsfönster nedkladdat med ägg. På tisdagen anmälde hon händelserna till polisen och fastighetsägaren Överkalixbostäder. Även Överkalixbostäder har gjort polisanmälan, samt meddelat skolan och delat ut flygblad till de boende i området där man uppmanar folk att höra av sig eller kontakta polisen om de ser något.  

– Det känns jättejobbigt. Men nu måste någonting göras. De här barnen kanske inte heller mår så bra.  Jag är inte ute efter att smutskasta föräldrarna, men de måste få veta, säger Louise Hansson. 

Hon har tidigare försökt prata med pojkarna och bjuda dem på kakor:

 – Men sedan har de ändå kommit tillbaka. Hjälper inte det här vet jag inte vad man ska göra.

"Vid halv åttatiden får man en otäck känsla i magen. Man drar sig också för att gå ut", säger Louise Hansson.
"Vid halv åttatiden får man en otäck känsla i magen. Man drar sig också för att gå ut", säger Louise Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!