Det är mycket liv och rörelse denna vinterdag på Talvatis i Jokkmokk med eldar på isen och korvgrillning för vuxna och barn.

- Vi ville fira solens återkomst och då passar Wies Noest färgglada konstverk, som leker med ljuset och som symboliserar förändring, rörelse och förgänglighet perfekt, säger Kristin Kappers, kultur- och fritidsfunktionen. 

Fritidschefen Ann Enberg lägger till: 

Artikelbild

| Silva Herrmann

– Vi tänker att evenemanget ”Vintersolståndet" ska bli årligt återkommande. Vi tror att det kan vara mysigt att ta en liten paus i julstöket, träffa andra och koppla av lite. Programmet är ganska kort i tid just av detta skäl, att det ska bli ett litet avbrott.

Wies Noest, konstnären från Holland, har byggt upp sex till sju meter höga tygverk som har fyllts med luft och ljus. Den stämningsfulla inramningen uppskattas av besökarna. 

– Underbart och vackert, ett andingshål i julstressen, så säger Annica Holmbom, en av besökarna på Talvatisisen denna midvinterkväll.

Mycket applåder och hurrarop blev det vid prisutdelningen efter julsprinten, som arrangerades av Jokkmokks SK med målgång i Jokkmokks stadion vid Talvatis. Ett 30-tal startande i sex tävlingsklasser kämpade hårt för att bli först över mållinjen. Janne Länta tog segern efter en hård fajt med Christian Rimpi i vuxenklassen, och Inga Märta Rimpi kunde fira segern i barnklassen 5 till 6 år med en riktig bra tid på 4:37.

Artikelbild

| Silva Herrmann