Fjällrävsvalpar fann fotografens glasögon

Naturfotografen Ewa Nilsson, 55, tappade sina glasögon på fjället. Men en flock nyfikna fjällrävsvalpar gjorde en lyckad sökinsats. "Jag skrattade så att tårarna rann", säger hon.

Naturfotografen Ewa Nilsson häpnade när hon såg att fjällrävsvalpen hade funnit hennes borttappade glasögon.

Naturfotografen Ewa Nilsson häpnade när hon såg att fjällrävsvalpen hade funnit hennes borttappade glasögon.

Foto: Ewa Nilsson

Djur2019-09-17 20:27

Ewa Nilsson vandrar ofta i fjällvärlden där hon fotograferar landskap och djur. Turen till området kring Klimpfjäll och Borgafjäll för två veckor sedan kommer hon sent att glömma.

Förra året såg hon fjällrävsvalpar, men de sprang och gömde sig. När hon nu begav sig till samma plats tog hon sin tid och la sig på ett liggunderlag med fika och varm choklad.

– Jag fotade i sju timmar och fick se tio fjällrävsvalpar. Men när jag kom hem upptäckte jag att jag hade tappat mina glasögon, jag tänkte att de var borta för alltid. Ett minneskort med 500 bilder var också trasigt, säger hon.

Hon ville ta nya bilder och gick tillbaka dagen därpå. Rävungarna busade, lekte och låg stundtals och sov, berättar hon. Hon fick en av valp i sökaren och såg att den hade något i munnen. Hennes glasögon.

– Jag skrattade så att tårarna rann för jag höll mig för att inte skrämma valparna. Det var nog den bästa leksak de någonsin haft för de sprang runt, slogs och busade med dem, säger hon.

Glasögonen låg kvar på marken när småttingarna kröp in i sin lya framåt kvällen.

– Det var inte en repa men de var jättesmutsiga. Jag ska rama in glasögonen med bilden för att hänga upp på väggen hemma. Det är en unik händelse som jag kommer att skratta åt hela mitt liv. Jag tror att jag är helt ensam om att ha fått vara med om det här, säger hon.

Om en månad hoppas hon få se dem igen.

– Då håller de förhoppningsvis på att skifta mer till vitt.

Ewa Nilsson bor i Lycksele och fotograferar landskap och djur, ofta i fjällvärlden.
Ewa Nilsson bor i Lycksele och fotograferar landskap och djur, ofta i fjällvärlden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!