Försvarsadvokaten: "Det är ett rop på hjälp"

Vård eller fängelse, det blir konsekvensen för mannen som vandaliserade bilar i Kiruna vid flertalet tillfällen. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Vid ett tillfälle någon gång mellan den 30 augusti och 2 september så blev däcken sönderskurna på omkring 20 bilar på ett inhägnat och låst område.

Vid ett tillfälle någon gång mellan den 30 augusti och 2 september så blev däcken sönderskurna på omkring 20 bilar på ett inhägnat och låst område.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-16 18:57

Under sommaren och hösten har både bilföretag och privata bilar blivit utsatta för skadegörelse vid ett flertal tillfällen. Det handlar bland annat om sönderskurna däck, repad lack och skum från en brandsläckare som sprutades in i motorerna. Mellan den 18-19 september förstördes fyra bensinpumpar genom att displayer och glasrutor krossades. 

I slutet av september greps en 20-åring man som senare häktades och erkände alla gärningar. 
Under onsdagen var det dags för tingsrätten i Kiruna att lyfta målet. Sju punkter där stöld, skadegörelse och grov skadegörelse ingick avhandlades. Åklagare Henrik Wallin yrkade på fängelsestraff upp till 12 månader. 
– Jag tycker att det är ganska så allvarliga gärningar framförallt till de stora beloppen som skadorna har orsakat, då hamnar straffvärdet på den skalan helt enkelt. 

Summan för skadorna närmar sig en miljon kronor. 
– Det är väldigt många personer som drabbats och det är väldigt många bilar som det handlar om. Det är drygt 30 bilar, det är 25 bilar bara i en utav de här sju gärningarna, det är ett stort antal. Och det är framförallt väldigt nya och väldigt dyrbara bilar, säger Henrik Wallin. 

Försvarsadvokat Magnus Müchler håller inte med åklagaren om straffpåföljden. 
– Jag hade ett annat resonemang, jag tycker att man hade kunnat se lite mildare på det hela och då hade man inte behövt göra det som man nu gör och det är att man tar in en stor rättspsykiatrisk undersökning. 
Magnus Müchler hade hellre sett skyddstillsyn tillsammans med en föreskrift som påföljd. 
 – Men det mesta tyder på att de överväger att ge honom ett fängelsestraff och så måste man kolla om det finns något hinder för det. 

Under förhören trädde en bild fram av en ung man som mått väldigt dåligt under en längre tid. 
– Han har egentligen ingen annan förklaring än att han har mått väldigt dåligt och det här är ett rop på hjälp. Det är inte riktat mot någon person eller något bolag utan det här är bara ett rop på hjälp helt enkelt, det slår slint, det är hans eget uttryck, säger Magnus Müchler. 

Nu ska 20-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Förhandlingarna kommer att återupptas inom sex veckor. Mannen ska sitta fortsatt häktad under tiden. 
– Det är på grund av återfallsrisken. Gärningarna har genomförts med kort tidsintervall och allvaret har också stegrats, säger Henrik Wallin. 

Omkring 30 bilar totalt har blivit utsatta för skadegörelse i Kiruna från mitten av sommaren och under hösten.
Omkring 30 bilar totalt har blivit utsatta för skadegörelse i Kiruna från mitten av sommaren och under hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!