Guidebok ska motverka exploatering

Det har blivit allt vanligare med samer och samisk kultur på film. Nu vill en arbetsgrupp ta fram ett verktyg för hur externa filmproducenter ska gå till väga när de berättar om samer.

Man måste respektera folkets rätt till sin egen historia, säger Oskar Östergren

Man måste respektera folkets rätt till sin egen historia, säger Oskar Östergren

Foto: Bautafilm

Kultur och Nöje2019-10-18 20:53

Det var under Sápmi kultur-konferensen i Kiruna som arbetet med en guide för filmskapare initierades.

– Ledordet är respekt. Man ska inte komma som producent utifrån och exploatera utan man måste respektera folkets rätt till sin egen historia, säger Oskar Östergren, dokumentärfilmare på bolaget Bautafilm och styrelseledamot i samiska filmarbetarföreningen.

Guiden är visserligen inte skriven än, så är svårt att säga hur innehållet kommer att se ut. Men enligt Östergren är ett av syftena att vägleda filmskapare så att lär sig att det finns en samisk filmbransch och folk med kunskap som man kan vända sig till.

– Vi vill visa att vi som samer tycker att det här är viktigt. Finansiärer och producenter måste ställa sig frågan "varför?". Varför ska jag ha med den här samiska karaktären eller varför ska jag berätta ur det här samiska perspektivet. Jag tror att många har arbetat i god tro och vill väl men så har det blivit det motsatta.

En av poängerna med guiden är att motverka stereotypa framställningar av samer.

– Men det kommer inte vara någon mall som säger "Det här är en same, så här gör alla samer". Det handlar mer om att ge filmskapare verktyg och visa att kunskap finns.

Östergren hoppas på att guiden kommer anammas av filminstitutet och de regionala filmbolagen. Att de ska kräva av produktioner med "samiskt innehåll" som de vill investera i att de använder guiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!