Kåbdalis nya tillskott träder fram

Premiären är satt till 26 oktober och nu pågår de sista förberedelserna inför ännu en lång säsong i Kåbdalis skidliftar.

Svante Andersson och Rebecca Gunnarstedt ger sig in i familjeföretaget Kåbdalis skidliftar.

Svante Andersson och Rebecca Gunnarstedt ger sig in i familjeföretaget Kåbdalis skidliftar.

Foto: Tommy Borg

Kåbdalis2019-10-16 15:31

Nästan 20 snökanoner går varmt, eller ska man säga kallt, och sprutar outtröttligt konstgjord snö över Beccabacken som snart är redo för årets första skidåkare.

Johan Gunnarstedt, som driver anläggningen tillsammans med brodern Olov, tycker att det ser riktigt bra ut inför premiären och vågar garantera att det kommer vara färdigt tills det utsatta datumet.

– Den här backen borde nog ha fått tillräckligt med snö i dag eller imorgon, sedan kan vi flytta över snökanonerna till nästa backe, säger han.

Johan Gunnarstedt berättar att det i år går snabbare för dem att få till den första backen eftersom de experimenterat med "snölimpor". Det innebär att de sparat tre enorma, avlånga högar med snö ända sedan förra vintern.

Snöhögarna som påminner om stora limpor överlevde sommaren och är nu ett välkommet tillskott för att få till den första pisten.

– Det har varit väldigt mycket jobb med dem, men de gör nog så att vi hinner få i ordning två backar till premiären istället för bara en. Den andra backen är lite flackare och passar barn bättre, säger han.

Kåbdalis skidliftar är synonymt med familjen Gunnarstedt, och så ser det ut att fortsätta nu när även dottern Rebecca går in helhjärtat i driften.

– Jag har ju hjälpt till eller jobbat här hela livet egentligen men jag har tävlat i alpin skidåkning och varit borta väldigt mycket. Men sedan i februari har jag jobbat heltid i Kåbdalis, säger Rebecca Gunnarstedt.

Men du är här för att stanna nu?

– Ja, min pojkvän Svante som är från Stockholm har flyttat med mig och vi har köpt hus i Kåbdalis, så det är nog inte omöjligt, säger hon.

Svante Andersson har tagit på sig rollen som ansvarig för driften av skidliftar och backar, och lever ut sin dröm när han får köra tunga pistmaskiner.

– Jag har alltid gillat stora maskiner så det här är perfekt, berättar han.

Johan Gunnarstedt tycker båda är ett jättebra tillskott, bland annat tack vare Rebeccas alpina bakgrund. Särskilt eftersom Kåbdalis blivit populärt alpina landslag från alla möjliga håll i världen.

I år kommer landslag från Österrike, Schweiz, Tyskland, Norge, Polen och Storbritannien för att bara nämna några. 

– Hon vet exakt hur alpinåkarna vill ha det i backen och hon har stort kontaktnät efter sina år i den kringresande skidcirkusen, säger han.

I år har man bland annat satsat sex miljoner kronor på två nya pistmaskiner.
I år har man bland annat satsat sex miljoner kronor på två nya pistmaskiner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!