Kall fiskepremiär på Abborrtjärn

Att den heter Abborrtjärn är lite missvisande. I 20 års tid har man här kunnat fiska helt andra och ädlare firrar. Och i helgen var det dags för premiär på isfiskesäsongen.

Cirka femtongrader och snålblåst hindrade inte William Lidberg att ge sig ut på isen.

Cirka femtongrader och snålblåst hindrade inte William Lidberg att ge sig ut på isen.

Foto: Joakim Nordlund

Fiske2019-11-10 10:15

Vintern kom med besked när den väl anlände till länet. I helgen var det cirka femton minusgrader i Boden kommuns norra del. Samtidigt var det, som traditionen bjuder, pimpelfiskepremiär för många inbitna isfiskare. 
Ett 40-tal fiskare hade sökt sig till Abborrtjärn för att prova lyckan. William Lidberg hade åkt från Luleå för att fiska tillsammans med sin bror Andreas Lidberg.
Båda två har vuxit upp i Överstbyn som ligger cirka två mil söder om Abborrtjärnen. 
– Man vill ogärna missa den här premiären, säger William Lidberg. 
– Vi brukar söka oss tillbaka till rötterna sådan här dagar, säger Andreas Lidberg. 
En kall vind gjorde att det blev riktigt kallt men han bet ihop trots att fiskelyckan uteblev. 
– Jag har många kontakter så nog finns det fisk. Nu byter jag tillbaka till samma mormyska som jag började med, säger William Lidberg och pillrar dit en ny maggot på kroken. 
Samtidigt vet han hur snabbt det kan vända. 
– Och fisk brukar man som regel få när man åker hit. I somras var jag också på premiären och då blev det två ”bågar”, säger han. 
Andreas Lidberg var mer lyckosam. Under morgonen drog han först en röding och sedan en regnbåge. 
- Sedan har jag haft på några som jag sedan har tappat, säger han. 
Anders Nordström från Råneå var nöjd med dagen och redan vid elvatiden hade han fyllt kvoten med tre fångade fiskar. Med istappar i mustaschen valde han till sist att avbryta för dagen. 

– Jag är nöjd. Fisket har varit bra. Men det har varit lite bitigt, säger han. 

Att människor kan få ta del av det här fina fisket är den förre riksdagsmannen Åke Selbergs förtjänst. I 20 års tid har han skött om den lilla tjärnen där han också har sett till att plantera in fin ädelfisk. 

– Det är kallkällvatten i den här sjön så det är vatten av högsta kvalitet. Fiske verkar också trivas här. När vi började förstod vi att fiskarna inte hade så många alternativ den här tiden på året. Därför väljer vi att lägga premiären i början av november, säger han samtidigt som han tar en tugga av lite halstrad korv. 

I dag har den profilstarke före detta politikern hunnit fylla 80 år och nu känner han att orken tryter. 

– Jag skulle gärna se att yngre krafter tog vid. Det här är ju en fin tjärn. Vi får väl se. Det har gått lite trögt att få någon som tar vid men nu är det kanske en lösning på väg ändå, säger han. 

Joakim Nordlund

Fångsten hålls färsk med direktinfrysning .
Fångsten hålls färsk med direktinfrysning .
Karta: Gunnarsbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!