– Det är många som påverkas av klimatförändringen redan nu. Det är tid att vakna och att höja ambitionen. Vi måste minska våra utsläpp och hjälpa andra att snabbt utvecklas klimatsmart, svarar Peter Segerström på frågan, varför han är med på klimatstrejken i Jokkmokk.

Klimatstrejken är ett medborgarinitiativ som inspirerats av 15-åriga Greta Thunberg, som blev känd i augusti 2018 när hon sittstrejkade utanför Sveriges Riksdag under parollen "Skolstrejka för klimatet". Hon skapade rubriker i hela världen med sin skolstrejk. Det har blivit en global rörelse där fler och fler går ut och klimatstrejkar på fredagar, såsom nu i Jokkmokk.

– Klimatförhandlingarna i Katowice går trögt. I dagsläget räcker ambitionsnivån i ländernas framlagda planer inte för att den globala uppvärmningen ska stanna under 2 grader, enligt FN:s expertpanel IPCC. Men vi kan inte vänta längre, vi måste agera för vår och vår barns framtid och det måste ske nu. Mycket kan göras på lokal nivå, och då uppmanar vi våra lokalpolitiker att agera, säger Naturskyddsföreningen i Jokkmokks ordförande Ida Jansson.

Artikelbild

| Silva Herrmann

Lotta Silfver, kassör i Naturskyddsföreningen i Jokkmokk, säger:

– Vi kan inte vänta längre. Det krävs kraftiga politiska åtgärder nu och det på alla politiska nivåer för att bromsa den globala uppvärmningen. Ju fler vi är som kräver förändring desto större skillnad kan vi uppnå.