Kommunal: "Man kör över de anställda"

Nu närmar sig ett varsel av ungefär 25 elevassistenter. På torsdag väntar ett nytt möte mellan facken och kommunen.

"Det kommer att bli svåra konsekvenser på skolorna", säger Marita Sirkka, ordförande Kommunal Kiruna om det kommande varslet av elevassistenter.

"Det kommer att bli svåra konsekvenser på skolorna", säger Marita Sirkka, ordförande Kommunal Kiruna om det kommande varslet av elevassistenter.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-11-05 18:55

Som Norrbottens Media tidigare har skrivit så vill kommunen minska antalet elevassistenter från 75 till 25 stycken. 25 visstidsanställda har redan slutat efter att avtalen inte förlängdes. Nu har facken och arbetsgivaren gjort en risk- och konsekvensanalys. 
– Det kommer att bli svåra konsekvenser på skolorna, i klasserna, bland elever och för elevassistenterna såklart, säger Marita Sirkka, ordförande Kommunal Kiruna. 
– Det kommer att bli svårigheter för elever med särskilda behov. Elevassistenterna har varit ett stort stöd under skolans tid för de här eleverna. Och det är inte bara eleverna med behov, det är övriga klassen också som drabbas.

Elevassistenterna är behjälpliga även på rasterna och i omklädningsrummen. 
– De gör stor skillnad för barnen, det här är att gå bakåt för kommunen. 
Efter flera möten står Kommunal och arbetsgivaren fortfarande långt ifrån varandra enligt Marita Sirkka. 
– Det här är vi inte överens om med arbetsgivaren, absolut inte. Det vi får till svar är att det handlar om en budget i balans, det handlar bara om pengar. Man kör över de anställda. 

På torsdag är de berörda facken kallade till ett nytt möte. 
– Då ska vi fastställa de turordningslistor som ska gälla. Hela arbetet med erbjudanden om andra tjänster inom kommunen blir ett digert jobb, det håller personalavdelningen i, säger Conny Persson, biträdande förvaltningschef. 
Så det kommer blir varsel?
– Ja, så kommer det bli. Vi har en budget för 25-28 ungefär och det är 25 för många. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!