Krisen: Kommunen saknar familjehem

Övertorneå kommun har slut familjehem. Nu riskerar jourhem att bli mer eller mindre permanenta lösningar för utsatta barn i kommunen.

Socialchefen Carina Ylipuranen skriker efter nya familjehem i Övertorneå.

Socialchefen Carina Ylipuranen skriker efter nya familjehem i Övertorneå.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå kommun2019-11-17 05:00

När barn har föräldrar som av olika anledningar inte längre kan ta hand om dem finns familjehemmen där för barnen. Vuxna som har genomgått en utbildning och som är lämpliga att ta hand om barnen får ta emot dem. Men i Övertorneå har man nu slut på vuxna som är villiga att ta emot barn som har hamnat snett.

– Det är kris nu, säger socialchefen Carina Ylipuranen.

– Just nu har vi inget familjehem i reserv om det skulle dyka upp nya behov. Vi skulle ju gärna ha några på lager som redan är utredda så att vi har ett hem redo för barnen när behovet uppstår. Men nu har vi inte det.

Vad gör ni nu?

– Tack och lov har vi inte ett jättebehov hos oss just nu, men man vet ju att det alltid dyker upp någon då och då. Ett alternativ till familjehem är att ha konsulentstödda familjer.

Övertorneå är kommunen i Norrbotten med flest familjehemsplacerade barn per invånare, enligt Socialstyrelsens senaste siffror från 2016. Om fler barn behöver hjälp i närtid riskerar de tillfälliga jourhemmen bli mer och mer permanenta.

– Det är en risk. Jourhemmen ska vara tillfälliga tills man har hittat en mer permanent lösning. Men om det är svårt att rekrytera ordinarie familjer kan det ju också gå så lång tid att barnet hinner knyta starka band till jourfamiljen.

Hur ska ni hitta nya familjehem?

– Vi försöker ragga familjer. Vi annonserar och så har vi kontakt med andra kommuner. Det är ett ständigt pågående arbete, säger Carina Ylipuranen.

Jourhem riskerar att bli mer eller mindre permanenta lösningar för utsatta barn i kommunen.
Jourhem riskerar att bli mer eller mindre permanenta lösningar för utsatta barn i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!