Bullfest i stället för skolprotester

De hade tänkt protestera mot skolnedläggningarna – i stället bjöd folkinitiativet på bullar. ”Men vi kommer aldrig backa gällande folkomröstningen”, säger Thomas Jonsson, Ersnäs.

Ett tiotal skolaktivister och flera politiker i opposition deltog i bullkalaset utanför barn- och utbildningsförvaltningen på onsdag morgon.

Ett tiotal skolaktivister och flera politiker i opposition deltog i bullkalaset utanför barn- och utbildningsförvaltningen på onsdag morgon.

Foto: Jonas Brännberg

Luleå kommun2019-10-16 13:29

Den ursprungliga planen inför onsdagens arbetsutskott i barn- och utbildningsnämnden (bun) var att förvaltningen, med skolchef Maarit Enbuske, skulle lägga fram ett förslag för politiken om att stänga flera skolor i sörbyarna.

Men en byggnation av storskolan Antnäs visade sig bli långt dyrare än tidigare kalkylerat, så nu har planerna lagts på hyllan i flera år framåt.

Därför bjöd folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära in till en bullkalas utanför förvaltningen på onsdagsmorgonen (bulle heter passande nog ”bun” på engelska).

– Självklart är vi jätteglada i dag. Vi skulle ju ursprungligen ha en protest, men nu blev det en bullfest i stället, säger Thomas Jonsson, Ersnäsbo och en av de aktiva i Hela kommunen ska leva och lära.

Han drar en lättnadens suck över förvaltningens beslut.

– Positivt att de tänker om men hade inte vi i skolinitiativet funnits, skulle förvaltningen nog räkna precis som de vill och klappa igen skolorna ändå. Nu vet de att de har ögonen på sig, att vi skärskådar förslagen in i minsta detalj.

Och målet att folkomrösta om framtidens skola i Luleå står fast, efter att kommunfullmäktiges presidium i måndags mottog insamlingen med drygt 9 000 namnunderskrifter.

– Vi kommer aldrig backa vad gäller folkomröstningen, säger Ersnäsbon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!