Det är föreningens medlemmar som haft chansen att nominera organisationer, företag, skolor och privatpersoner som arbetat med att förbättra för personer med astma eller allergibesvär.

– Jag tycker att det blir bättre och bättre med medvetenheten om allergier och astma men det finns mycket jobb kvar att göra, säger Anna Wiklund från Astma- och allergiföreningen.

De som tilldelades diplom var Kalaskulan, Norrbottensteatern, Ängskolan, O'Learys Luleå, Kåbdalis skidliftar och Leos Lekland.

– Det är jättekul att vårt arbete uppmärksammas. Vi jobbar mycket med att kunna erbjuda allergianpassade kalas så att alla barn inkluderas. Det är inte särskilt svårt att erbjuda allergianpassad mat. Det är något som alla restauranger kan göra, säger Linda Landin på Leos Lekland.

Något Anna Wiklund på Astma- och allergiföreningen upplever som ett problem är att personalen på restauranger ofta har dålig koll på allergier.

– Om det bara finns spår av nötter i maten kan det vara direkt livsfarligt för vissa nötallergiker. Det hade varit bra om fler restauranger kunde få in rutiner för att hantera allergier i köket. Ett allmänt nötförbud på restauranger hade varit trevligt också, säger hon.