Luleå

– Vi tycker det är jättebra att det införs mer och mer förbud mot rökning på allmänna platser. Nu har vi fått igenom att det ska bli rökförbud på uteserveringar och det vore bra att ta det steget vidare, säger Ann Wanhatalo i styrelsen för Astma- och allergiföreningen i Luleå.

I Norrköping, Karlshamn och Olofström är rökning på kommunala badstränder redan förbjudet.

Artikelbild

– Det är inget val man gör att bli utsatt för passiv rökning när man går till en badplats. En rökare kan ju däremot altlid välja var han eller hon röker, argumenterar Ann Wanhatalo.

Glenn Robarth, enhetschef fritidsförvaltningen, skulle heller inte ha något emot rökförbud på Luleås stränder, men menar att det är politikernas sak att besluta.

– Det kan vara någonting för oss att pröva, men vi måste i så fall titta närmare på det, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Regeringen har föreslagit förbud mot rökning på lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

– Det är allas ambition att det ska införas 2019, säger Victor Harju, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S).

I lagförslaget står det dock ingenting om rökförbud på badplatser.

På Gültzauuddens strand i Luleå sitter Cuiping Lahti med sonen Gilbert, 1 år, och njuter i solen. Hon skulle gärna se ett rökförbud.

– Rök luktar illa och är inte bra alls, varken för rökare eller för andra. På stranden kommer det mycket barnfamiljer och det blir ännu viktigare att inte röka.

Var ska rökarna röka då?

– Lite längre bort, där det inte är så mycket folk.