Lekfalk talar ut om stormiga tiden

Kritiken mot mentoravtalet gjorde att han fick sparken. Nu talar Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk ut om den turbulenta veckan.

Kritiserad, polisanmäld och sparkad. Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk talar ut som sin jobbiga vecka.

Kritiserad, polisanmäld och sparkad. Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk talar ut som sin jobbiga vecka.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå kommun2019-10-04 18:27

Avtalet om uppsägning ger honom 13 månadslöner a 107 450 kronor och skrevs under strax före lunch på fredagen. Pressmeddelandet skickades ut vid 12.30.

En timme senare kommer Mikael Lekfalk till Mediehuset för en intervju.

Lekfalk gör klart att han inte vill tala om någonting som rör detaljer i avtalet och hur arbetet med hans rådgivare sett ut.

– Det där tillhör det passerade och det får ni ta med Luleå kommun. Jag kan kommentera det som hänt nu och beslutet kring att jag ska sluta.

När du vaknade i morse, visste du då att det var din sista dag som kommundirektör?

– Jag kände att min tid i Luleå närmade sig slutet. Det har inte blivit bra och både jag och Niklas Nordström kände att vi behövde få ett slut på diskussionen. Jag har inte agerat enligt riktlinjerna och det bör man göra på en hög chefspost. Luleå behöver fokusera på utmaningarna med ekonomin och jag hade blivit ett hinder i det jobbet som det ser ut nu.

Lekfalk fattade själv beslut om ett avtal med Resultatfabriken Consulting. För det har kommunen betalat 30 000 i månaden för 1,5 dags nyttjande sedan 1 juni 2018. Avtalet skrevs dock inte på förrän 2 november 2018.

Ångrar du dig?

– Jag är fortfarande övertygad om att Luleå måste jobba hårt för att klara utmaningarna i framtiden. Och att jobba med konsulter och ta in idéer utifrån är ett av sätten. Men jag borde gjort på rätt sätt och jag borde förankrat det i kommunstyrelsen.

Borde du inte klarat jobbet själv?

– För att klara av uppdrag måste man jobba i lag. Jag har involverat ledningsgruppen och kollegor i andra kommuner. I det jobbet är även konsulter ett viktigt verktyg. Bästa möjliga support från alla möjliga håll.

Jag har pratat med folk på stan i dag. De tycker att det är orimliga summor och undrar hur man kan göra sådant här när kommunen tvingas spara i skola och omsorg?

– Jag förstår den biten. Samtidigt har mitt syfte hela tiden varit att Luleå ska bli effektivare och kunna leverera en välfärd i framtiden. Jag har inte gjort något för egen vinnings skull.

Om Luleå lyckats hade det ju sett bra ut i ditt CV?

– Jag har inte umgåtts med några tankar kring karriär på mycket länge. Jag har känt att det är i Luleå jag vill jobba.

Tror du att du skadat den politiska ledningen?

– Jag hoppas inte det. Jag har ju tagit på mig ansvaret.

Hur mår du nu?

– Jag är trött och sliten. Det känns jätteledsamt att avsluta min tid i Luleå på det här sättet. Men nu är vi där.

"Det är jätteledsamt att avsluta min tid i Luleå på det här sättet", säger Mikael Lekfalk.
"Det är jätteledsamt att avsluta min tid i Luleå på det här sättet", säger Mikael Lekfalk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!