LTU kritiseras för AI-projekt

LTU:s forskningsprojekt Chatpal får kritik. ”Tydlig koppling mellan barn och ungas psykiska ohälsa och sociala medier” skriver Helena Granström på Expressen kultur. 

Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap och Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap.

Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap och Karolina Parding, professor i arbetsvetenskap.

Foto: Sofia Stridsman

Luleå kommun2019-11-17 17:05

I tre år ska forskarna bakom projektet ta fram en ny digital tjänst, riktad mot unga med psykisk ohälsa.

Tjänsten ska bestå i en chatbot, som ska kunna samtala och ge stöd åt unga personer med psykisk ohälsa. Chatboten har också möjlighet att avkoda samtalet och därefter slussa personen vidare i vårdkedjan.

Men projektet kritiseras nu för att spä på psykisk ohälsa.

På Expressen kultur skriver Helena Granström att barn och unga behöver mindre – inte mer – sociala medier, när de mår dåligt.

”Internationella studier visar på en tydlig koppling mellan barn och ungas psykiska ohälsa och deras bruk av i synnerhet sociala medier, ett bruk som, när det överskrider fem timmar om dagen även kan knytas till självmordsfrekvens”

Professorerna Karolina Parding, Catrine Kostenius och Marcus Liwicki, som ligger bakom projektet, försvarar chatpal i en replik på Expressen Kultur.

De skriver att projektet etikprövas och att brukar- och patientorganisationer, samt att personal regionen ska vara med och utforma tjänsten. Chatpal ska heller inte ersätta det mänskliga mötet, utan bli ett komplement till kontakten med personal inom hälso- och sjukvården. 

Helena Granström menar i sin krönika att projektet sänder ut fel signal till ungdomarna – att vuxenvärlden inte lyssnar.

”Istället erbjuds de en motpart som saknar denna förmåga (att förstå), precis som den saknar förmågan att känna omsorg, medkänsla eller något överhuvudtaget”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!