LTU vidtar åtgärder mot möglet

Fuktskadade och hälsovådliga lokaler plågar LTU:s studenter och lärare. Universitetet vidtar nu en rad åtgärder för att komma åt de värsta problemen.

F-huset på Luleå tekniska universitet är ansatt av fuktskador och mögel.

F-huset på Luleå tekniska universitet är ansatt av fuktskador och mögel.

Foto: Björn Nyström

Norrbotten2019-10-24 17:21

Norrbottens media rapporterade under förra veckan om situationen på LTU, där F-husets verksamheter håller på att evakueras på grund av fuktskador och mögel. 

Förra veckan hölls ett internt möte på universitet där studenter och lärare fick komma med synpunkter.

Nu vidtar universitetet ett flertal åtgärder för att göra de utsatta miljöerna drägligare. Dels ska situationen i själva F-Huset skärpas, där studenter är tvungna att vistas i labben och datorsalarna, trots hälsorisker. 

Universitetet skriver på sin hemsida att labben inte har möjlighet att flyttas, men att fastighetsägarna Akademiska hus, ska förbättra luften i lokalerna på kort sikt. 

LTU ser också över alternativa lösningar för datorsalarna i samma hus. Studenter har tidigare larmat om att de är tvungna att vistas i de utsatta lokalerna, eftersom datorsalarna är exklusiva för vissa datorprogram. 

Akademiska hus ska också åtgärda akuta fuktskador, bland annat F300-korridoren och tentasalen F-40, där väggar och golv är ansatta. Närliggande lärosalar ska ersättas snarast möjligt, skriver universitetet. 

Gällande den omfattande bristen på studieplatser är det nu klart med 150 platser i Studenternas hus. Det är också tillåtet att studera Och som LTU tidigare meddelat utökas biblioteket under nästa år med 600 platser.

De meddelar vidare att enkätundersökningar genomförs bland studenterna, och att det blivit lättare att anmäla tillbud. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!