Namnlista överlämnas till Luleås politiker

I dag kommer samordningsgruppen "Hela kommunen ska leva" att överlämna en namnlista för en folkomröstning gällande framtidens skola i Luleå kommun.

Pontus Johansson, talesperson för samordningsgruppen "Hela Kommunen Ska Leva och Lära"

Pontus Johansson, talesperson för samordningsgruppen "Hela Kommunen Ska Leva och Lära"

Foto: Joakim Nordlund

Luleå kommun2019-10-14 06:00

Klockan 13.00 på måndagen kommer samordningsgruppen "Hela Kommunen Ska Leva och Lära" att överlämnar de insamlade namnen för en folkomröstning. Överlämnandet kommer att ske i stadshuset i Luleå.

– Det stämmer. Vi kommer att överlämna namnlistan till kommunfullmäktiges ordförande Nihad Zara, säger Pontus Johansson, talesperson för Hela kommunen ska leva.

För att få till en folkomröstning krävdes cirka 6 200 namnunderskrifter. Det är nästan 9 000 personer som skrivit under folkinitiativet där man vill att stordriftsprojektet "Framtidens skola" rivs upp och ersätts med en ny utvecklingsplan för skola och förskola, som tas fram i genuint samråd med personal, föräldrar, elever och andra berörda, med barnens behov i centrum.

– Vi hade förstås önskat att resan mot stordrift och centralisering stoppats långt tidigare men när kommunledningen vägrat att lyssna har vi tvingats använda de verktyg som lagen ger oss. Nu har det varit en del avgångar inom politiken så nu kanske vi får igång en dialog, säger Pontus Johansson.

Namninsamlingen startade någon gång i april/maj.

– Det har tagit sin tid men vi har varit på platser där det har befunnit sig mycket folk som matmarknaden och på hamnfestivalen bland annat. Gensvaret har varit enormt från alla delar av kommunen, oavsett om det är 18-åringen på gymnasiet eller hundraåringen med barnbarnsbarn. Vi har fått namnunderskrifter både från landsbygd och stadsbor.

– Det har tagit sin tid men nu hoppas vi få igång en dialog med politikerna, säger Pontus Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!