Planen: Kommunen vill köpa fortets verksamhet

Sally Sundbom har en ambition att innan det här året är slut överlåta verksamheten på Rödbergsfortet till en ny aktör. Kommunen är intresserad av att köpa den.

Efter 20 år avser Sally Sundbom att sätta punkt för sin verksamhet på Rödbergsfortet. Hon har bestämt sig för att överlåta den till någon annan under det här året.

Efter 20 år avser Sally Sundbom att sätta punkt för sin verksamhet på Rödbergsfortet. Hon har bestämt sig för att överlåta den till någon annan under det här året.

Foto: Lena Tegström

Bodens kommun2020-02-26 15:00

Sally Sundbom har ansvarat och drivit verksamheten vid fortet i två decennier. Hon har försakat mycket under dessa år, men säger att det också har givit henne mycket glädje, så hon släpper inte verksamheten lättvindigt.

– Det känns jobbigt, men någonstans måste jag dra en gräns. 

Och 20 år kändes som en bra tid att sätta punkt. 

– Tankarna finns, men ingenting är beslutat ännu. En del har hört av sig, men innan jag började inleda några förhandlingar hörde jag mig för med kommunen om de är intresserade och de meddelade att de är klart intresserade. Vi hade ett möte, men kunde inte gå vidare utan en prislapp. 

Men att sätta ett pris på verksamheten är inte det lättaste, så Sally Sundbom rådgjorde med sin revisor. Efter det hade hon ett nytt möte med kommunen. Därefter tog tjänstemännen frågan till politiken. 

Nämnden för kultur, fritid och unga har beslutat att förslå kommunfullmäktige att kommunen köper verksamheten vid Rödbergsfortet för 800 000 kronor. Den årliga kapitalkostnad blir cirka 100 000 kronor. 

Tanken är ett nämnden ska ansvara för driften av verksamheten vid fortet. 

– Försvarsmuseum har tittat på den här frågan och museichefen Ulf (Renlund reds. anm.) var på förra nämnden. Han ser utvecklingsmöjligheter och möjligheter till samordning mellan fortet och museet, säger Catarina Ask (MP), ordförande.

Hon bedömer att det är bra för Boden att kommunen har ansvaret för det kulturarv som fortet är. 

– Det är viktigt för kommunen att ha kvar det. 

Ulf Renlund förklarar att Försvarsmuseum Boden får bidrag av Statens försvarshistoriska museer, SFHM. Kommunen kommer även kunna söka pengar därifrån för verksamheten på fortet. 

– Rödbergsfortet är en unik byggnad och företeelse för hela försvarssverige. SFHM ser gärna att det bevaras och utvecklas. Jag tror de ser oss som en garant för att verksamhet bibehålls och utvecklas. Vi kan vidareutveckla det Sally gjort och även hitta en del saker som vi kan förnya, säger han. 

Han tror att kopplingen till SFHM kan ge en bredare marknadsmöjlighet ute i landet. 

Ulf Renlund skulle vilja dokumentera och rädda de muntliga berättelserna om hur det var att jobba på fortet och/eller hur det var att bo och växa upp i en stängd stad, så att de inte bara finns bevarade hos ett fåtal. 

Bodenalternativet lämnade in en blank reservation mot beslutet i nämnden.

Sally Sundbom säger att även om hon försakat mycket har verksamheten på fortet givit henne mycket också. "Det är därför jag hållit på."
Sally Sundbom säger att även om hon försakat mycket har verksamheten på fortet givit henne mycket också. "Det är därför jag hållit på."
Karta: Rödbergsfortet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!