Rekordökning i lön för LKAB:s VD

LKAB:s vd Jan Moström kan känna sig nöjd. Hans förra lön på 5,5 miljoner per år var inte ”marknadsmässig” enligt bolaget styrelse – nu har den rekordökats.

Jan Moström, VD på LKAB, har fått en rekordökning i lön.

Jan Moström, VD på LKAB, har fått en rekordökning i lön.

Foto: Hossein Salmanzadeh

Kiruna kommun2019-09-21 09:16

Tidningen Dagens Nyheter som har gjort en sammanställning av löneökningar för direktörer i statliga bolag. Den visar att majoriteten av direktörerna på de största statliga bolagen har haft en större löneökning än snittsvensken det senaste året. 

Största ökningen på 14 procent fick LKAB:s vd Jan Moström.

Gruvdirektören höjde, enligt bolagets årsredovisning, sin ersättning med 14 procent. Det ger honom en årslön på 6,3 miljoner kronor, eller över en halv miljon i månaden.

Grundlönen steg med 732.000 kronor. Värdet på övriga förmåner, som bil, mat och försäkringar, steg med 48.000 kronor enligt DN.

LKAB förklarar höjningen med att Jan Moströms tidigare lön på 5,5 miljoner kronor om året, inte var marknadsmässig.

– Det är styrelsen som fastställer vd:s lön och anställningsvillkor inom ramen för de direktiv som ägaren ger. Där framgår att lön ska vara marknadsmässig men ej löneledande, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB till DN.

–  Det är riktigt att Moström lön har höjts eftersom det var styrelsens bedömning att den inte var marknadsmässig i en jämförelse med andra vd:ar i industrin eller med vd:ar i andra stora statliga bolag, förklarar han vidare. 

Den genomsnittliga löneökningen i Sverige förra året var enligt Medlingsinstitutet 2,5 procent och 2,3 procent året innan. 

Vattenfalls vd, Magnus Hall, är den som tjänar bäst av vd:arna på bolagen som ägs av staten till hundra procent. Han får 15 miljoner kronor om året – eller knappt 1,3 miljoner i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!