I somras påbörjades bygget av den fem kilometer långa rullskidbanan på Matojärvi. Nu står det klart att budgeten har övertrasserats med 2,5 miljoner kronor för att de två etapperna Matojärvi och Himlabacken ska kunna färdigställas. 

Sju miljoner kronor ska rullskidbanan kosta enligt ett beslut från kommunfullmäktige men bygget är uppe i 9,5 miljoner kronor enligt Håkan Lundmark, projektledare på Tekniska verken AB.  

–  Det har blivit dyrare än beräknat. Själva anbudssiffran håller men det är kostnader runtomkring som gör att det drar iväg. Det handlar om exempelvis material, geoteknik, arbetstimmar och byggledning. I princip allt runtomkring och man hade inte räknat med de kostnaderna i kalkylen, säger Lundmark.  

Artikelbild

| Gunnar Selberg har drivit frågan om en rullskidbana hårt. Nu visar det sig att budgeten har spräckts ordentligt

Håkan Lundmark säger att det mesta är medräknat i budgeten men att det är för snålt tilltaget.  

– Sedan blir det ändringar och tilläggsarbeten som tillkommer och kostar och som inte finns med i anbudet. Exempelvis budgeten för belysningen var otillräcklig då det var beräknat för 25 stolpar. Det krävdes 50 stolpar så det blev dubbelt så dyrt, säger Lundmark.  

Själva byggnationen är inte det enda som drar iväg kostnaderna. Norrbottens Media har tidigare skrivit att driften av den nya rullskidbanan beräknas till minst 100.000 kronor per år. Något som heller inte har räknats in i budgeten. Kommunalrådet Gunnar Selberg sa då att kostnaden ska täckas av åk-avgiften som ännu inte är fastslagen.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger att han inte vet hur en sådan felberäkning kunde ske. Han tar även den extra kostnaden med ro och menar att LKAB ska betala hela rullskidbanan.  

– Man blir alltid besviken när det händer. Sådant här händer hela tiden och det är alltid surt när man måste skjuta till pengar. I det här skedet ser jag det inte som något problem eftersom LKAB har lovat att finansiera hela rullskidbanan, säger Selberg.  

Avtalet är muntligt men Selberg säger att han utgår ifrån att LKAB betalar. 

– Vi förlorade länken på Sandstensberget och under förhandlingarna begärde jag att de skulle betala hela rullskidbanan till en kostnad av femton miljoner kronor. Vi har inte det där på papper men jag utgår ifrån att de kommer att betala. Jag har bett organisationen att återkoppla till LKAB så att vi får det som ett ordentligt avtal, säger Selberg.