Sextrakasserad: "Försökte hålla mig undan"

"Du är otroligt vacker, har alltid tyckt att du är en vacker tjej." Det är ett av meddelandena som en kvinnlig anställd hos Kiruna kommun har fått av sin manliga chef.

Norrbottens Media har träffar kvinnan som vill vara anonym och fått ta del av meddelandena som den manlige chefen skickat till henne. Bilden är ett montage.

Norrbottens Media har träffar kvinnan som vill vara anonym och fått ta del av meddelandena som den manlige chefen skickat till henne. Bilden är ett montage.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-11-08 05:30

Norrbottens Media har träffat en kvinna som är anställd inom Kiruna kommun. Hon vill inte avslöja sitt namn, så i texten kallas hon för Anna. Anna har jobbat på sin arbetsplats sedan 2007, först som vikarie, sedan som tillsvidareanställd. Under en sjukskrivning fick hon en ny chef. 
– Det var då det började. Han började skriva till mig i april. Det gick utför jättefort, det blev nästan direkt sexuella grejer, att han helst ville träffas och han sa också att han ville att vi skulle ligga med varandra. När jag bytte profilbild på Facebook så skrev han "gu vad vacker du är".
Vid det här tillfället var Anna precis på väg tillbaka till sin arbetsplats efter en längre tids sjukskrivning. 
– Jag har försökt att avstyra honom genom att tala om att jag inte kan träffas. Men jag har inte vågat säga rakt av att jag inte vill, för jag har varit i en beroendeställning där. Jag inte har jobbat på flera år och skulle precis börja komma tillbaka.  
Anna hade också blivit nekad ersättning från Försäkringskassan och behövde nu börja jobba, vilket hennes chef visste om. 

Norrbottens Media har fått ta del av textmeddelandena som chefen har skickat till kvinnan. I maj har han skrivit: "Trist men jag kan ju drömma mig bort kanske tänka på dig. Du vet man har ju alla möjliga behov. Hoj hur man är" Och senare samma dag: "Hm det är ju så man vill att det är mån så man får träffa denna snygga tjej är helt ensam på mån alla har utb", som avslutas med en figur som flirtar. 
Hur kände det att komma tillbaka jobbet sedan med honom som chef?
– Det kändes inte kul alls, det var inte roligt. Jag försökte hålla mig undan så mycket det gick. 

 När Anna väl var tillbaka i arbete slutade meddelandena komma, men då började det hända saker på arbetsplatsen istället. 
– Det började bli för mycket, det började hända saker när jag kom in på kontoret, han började komma och krama mig och en gång lade han armen runt mig när jag skulle komma in till honom, han har alltid haft en tendens att komma lite för nära. 
Samtidigt fortsatte hennes chef ösa komplimanger över Anna. "Vad fina ögon du har", "Du ser så himla bra ut". "Vilka fina naglar du har". 
– Det blir obehagligt, ibland är han vanlig, sedan skiftar det och han blir personlig. Då frågar han om jag fortfarande är ihop med min kille och om det går bra, om jag gillar honom. 

Till slut orkade inte Anna med situationen mer. 
– Vill jag ha det så här? Vill jag verkligen uppleva det här varje dag? Nej, det vill jag inte. Jag tog ett beslut att prata med skyddsombudet. Jag ringde och berättade allt. 
Tillsammans begärde Anna och skyddsombudet ett möte med mannens chef. 
– Jag läste upp några av meddelandena som jag fått så att de skulle förstå på vilken nivå det är. De sa att de skulle göra en utredning och att de behövde ha kontakt med mig fler gånger. 

En vecka efter mötet träffade chefen Anna och hennes kollegor. 
– Hon sa att våran chef har haft det så jobbigt, att det inte varit lätt för honom att vara chef och nu behövde han semester. 
Chefen berättade också att mannen blivit förflyttad.   
Anna är bestört över att mannen får jobba kvar hos kommunen. 
– Det är fruktansvärt hur de hanterar det här, de sätter fler tjejer i fara. 

"Det blir obehagligt, ibland är han vanlig, sedan skiftar det och han blir personlig", säger kvinnan om sin chef.
"Det blir obehagligt, ibland är han vanlig, sedan skiftar det och han blir personlig", säger kvinnan om sin chef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!