Siffran klar för kommunplacerade nyanlända

Av 259 nyanlända invandrare har 22 har fått kommunplacering i Boden. Enligt Thomas Knutsson, Jobbcenter, kommer det fler i verkligheten. "Det kan vara folk som är kommunplacerade på andra ställen och att familjmedlemmar ansluter."

Bodens kommun har under 2019 haft åtta kommunplacerade men har till dags datum hunnit välkomna 37 nya bodensare.

Bodens kommun har under 2019 haft åtta kommunplacerade men har till dags datum hunnit välkomna 37 nya bodensare.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-11 05:30

Regeringen beslutade nyligen om länstalet på 259 personer för Norrbotten för mottagande av anvisade nyanlända invandrare.  De handlar om personer som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Länsstyrelsen i Norrbotten har skickat ut ett förslag om fördelning av länstalet till länets samtliga kommuner innan man tar beslut. Kommuntalet 2020 för följande kommuner är :Arvidsjaur ( 3) ,Arjeplog (4) Jokkmokk (5) Överkalix (4), Kalix (25), Övertorneå (2), Pajala (3), Gällivare (32), Älvsbyn (2), Luleå (86), Boden (22) Piteå (45 ), Haparanda (´0), Kiruna (26).Totalt länet: 259.

Bodens kommun har svarat att man inte har något emot fördelningen av 22 personer. Det är arbetsmarknadsförvaltningen som via Jobbcenter sköter det praktiska arbetet när det gäller mottagandet för anvisade nyanlända invandrare.

Finns det bostäder?

– Ja vi ser nog att det ska kunna gå bra under 2020 med bostäder. Förutom fick vi inhysa kommunplacerade på vandrarhem men bostadsfrågan har lättat ganska rejält.  De som kommer kan själva hitta privata alternativ. Det vi kan hjälpa dem med är bostad via Bodenbo, säger Thomas Knutsson.

Idag är statistiken för kommunplacerade en aning missvisade mot hur många nya bodensare som kommunen välkomnar varje år. För 2018 hade kommunen 21 kommunplacerade och man räknade in 84 nya bodensare. För 2019 låg siffran kommunplacerade på åtta och är hittills är man uppe i 37 stycken. 

– Vi pratar här om tre varianter som en förklaring till sifferökningen nämligen kommunplacerade, egenbosatta och anhöriginvandrade, säger Thomas Knutsson.

De som räknas till egenbosatta kommer bland annat till kommunen från Migrationsverkets boenden när man fått uppehållstillstånd. 

– Det kan också röra sig om personer som varit kommunplacerade annanstans men vill bo i Boden och hitta en egen bostad. Den sista handlar om anhöriginvandring. När exempelvis mannen i familjen har socialt ordnat för sig med boende och arbete och vill ta hit resterande del av familjen med fru och barn. Alla tre grupper räknas in i statistiken nya bodensare, säger Thomas Knutsson.

Thomas Knutsson, chef för Jobbcenter som sköter samordningen med kommunplacerade.
Thomas Knutsson, chef för Jobbcenter som sköter samordningen med kommunplacerade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!