Kenttäs löfte – efter succén: "Då slutar jag"

Han förde upp Asplöven till allsvenskan och Oskarshamn till SHL. Efter succéstarten i Björklöven har supportrarna börjat drömma om ännu ett mirakel. Redan nu har de gett Per Kenttä smeknamnet "Jesus". "Om vi går upp så kan jag försöka gå över den där Umeälven", säger han i podcasten Ett stenkast från Delfinen.

Per Kenttä gör succé som ny sportchef i Björklöven, i veckan är han gäst i Norrbottens Medias podcast Ett stenkast från Delfinen.

Per Kenttä gör succé som ny sportchef i Björklöven, i veckan är han gäst i Norrbottens Medias podcast Ett stenkast från Delfinen.

Foto: Kent Vikström

Ishockey2019-11-22 06:00

Per Kenttä är i Norrbotten känd som Asplövens starke man. Han ledde dessutom AHC till föreningens största merit någonsin då han tog laget till allsvenskan. Något som många ansåg var ett omöjligt uppdrag. 

Efter elva säsonger som tränare och fem som spelare i Asplöven valde Kenttä att byta miljö och flytta till allsvenska Oskarshamn. Där lyckades han med ännu ett "omöjligt uppdrag" då han var med och tog upp den lilla klubben till SHL. Han behövde dessutom bara två säsonger på sig. 

– Jag hade två fantastiska år där, jag trivdes bra i staden och runt lagen. Jag hade en fantastiskt bra stab båda säsongerna jag var där, säger Per Kenttä. 

Inför den andra säsongen lämnade nämligen tränaren Björn Hellkvist för Modo och till slut hade Oskarshamn bara sex spelare under kontrakt och Kenttä fick bygga en helt ny trupp.

– När du inte går upp slås ju laget i spillror. Då tänkte man att det kunde gå åt helvete. Men jag bestämde mig för att jag fick sura i två-tre dagar och sen kavlade jag upp ärmarna och byggde ihop ett nytt lag, och det gick ju rätt bra. 

Minst sagt, efter en 3–0-seger mot Timrå säkrade Oskarshamn avancemanget. 

– Allting blev bara svart. Jag såg faktiskt inte de sista sju-åtta minuterna av matchen. 

– När jag gick ut igen satte John Dahlström den i tom kasse och då var det ren och skär glädje. Man fattade ju inte vad som hade hänt egentligen utan det var bara som ett rus. 

Dagen efter att laget firades i Oskarshamn presenterades Kenttä som ny sportchef i Björklöven. 

Nu planerar han att göra samma resa med Umeålaget och ta klubben till SHL. Ett uppdrag som ingen lyckats med sedan millennieskiftet. 

Och han har fått en riktigt bra start, så pass bra att han fått smeknamnet "Jesus" av de supportrar som drömmer om att klubben ska ta sig tillbaka till finrummet.

– Jag har sagt att om vi går upp så kan jag försöka gå över den där Umeälven. Då får vi se om man är "Jesus" och om det bär, säger han med ett skratt.

– Gör vi om samma resa igen så slutar jag, det lovar jag. 

Avsnittet med Per Kenttä kommer att publiceras under lördagen, och går att hitta på vår sajt, samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean.

Per Kenttä har fått smeknamnet "Jesus" av Björklövens supportrar.
Per Kenttä har fått smeknamnet "Jesus" av Björklövens supportrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!