Fransson klar för OS: "Ska träna ihjäl mig"

Efter att ha tagit sig till final i 68-kilosklassen fick Jenny Fransson nöja sig med ett VM-silver. Medaljen gör att hon nu säkrat en svensk OS-plats. "Jag ska träna ihjäl mig inför OS", säger hon och skrattar.

Rosviksfostrade brottaren Jenny Fransson har säkrat en OS-plats efter sitt VM-silver.

Rosviksfostrade brottaren Jenny Fransson har säkrat en OS-plats efter sitt VM-silver.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brottning2019-09-20 18:55

På vägen fram till finalen stod Jenny Fransson för två makalösa vändningar mot dels världsettan Alla Cherkasova, Ukraina, men även mot Battsetseg Soronzobold, Mongoliet. Åttondelsfinalen mot fransyskan Koumba Larroque var även det en jämn historia.

Men i finalen mot amerikanska Tamyra Mensah-Stock hade inte Gällivarebrottaren någon fler comeback i kroppen. Den vindsnabbe amerikanskan gick upp i 6–0-ledning efter de första tre minuterna via tre snabba dyk som resulterade.

– Jag visste att hon är bra på att dyka ner på benen och är snabb där så min plan var att jag skulle försöka få tag i henne så att hon inte skulle kunna komma under mig. Men det som hände när jag ryckte i henne var att hon fick tag i min fot. Det första som hände var att hon fick en tvåa och att jag hamnade i underläge 0–2, säger Jenny Fransson. 

32-åriga Fransson inledde bättre i andra halvan och tog två poäng fram till 2–7. Amerikanskan fick dessutom en bonuspoäng efter att Fransson utmanat ett domslut och förlorat. Segersiffrorna skrevs till 8–2 för amerikanskan.

– Jag kände att jag var tvungen jaga och verkligen göra allt jag kunde för att vinna. Men jag tappade kraft och det kändes som att hon fick poängen lite för lätt. Jag fick henne nästan på fall en gång men annars var det hon som kontrollerade matchen. Och det är väl det som känns tråkigt att det var hon som gjorde det och inte jag så finalen är jag inte supernöjd med.

En tung förlust då Fransson förberett sig för VM under två års tid. 

– Jättetråkigt att förlora så klart och jag har redan börjat tänka hur jag ska göra för att vinna mot henne nästa gång. Matcherna jag gått innan i turneringen är jag jättenöjd över men det är så tråkigt att avsluta med en förlust. 

– Jag har känt att jag verkligen ville prestera på den här tävlingen så jag är supernöjd. Att vara tvåa i världen är jättehäftigt men jag tycker inte om att förlora. Med lite distans så kommer jag att vara sjukt nöjd, jag kommer fira det här. 

VM-medaljen innebär att Fransson nu har kvalat in till OS, vilket blir hennes fjärde olympiska spel. 

Vilket också var hennes stora mål. 

– Jag brukar aldrig se fram emot att vila men nu ska jag verkligen vila ut kroppen och skallen. För nästa år kommer det vara full fokus på OS. Jag ska träna ihjäl mig inför OS, säger hon och skrattar. 

Meriter

Meriter

VM: 1 guld (2012), 1 silver (2019).

EM: 1 guld (2018), 2 brons (2008 och 2019).

OS: 1 brons (2016).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!